Livet på Tvär-Ramsdal

Ättikans lov

Närproducerad ättika som inte fraktats kring halva jordklotet.
Perstorp Ättika, finns på Coop & City Gross

Ättika, denna underbara mångsidiga vätska. Tänk så gott det är att pickla allt möjligt. Gurka och rödlök är på 5 i topplistan, använder alltid den 24% ättikan! Man ska inte spara på ättikan och sockret när man picklar sa min mormor när hon picklade gurka till söndagssteken. Oj vad jag saknar min mormor, förstår idag hur mycket mer jag kunde ha lärt mig av henne.

Det jag dock använder ättika mest till är vid rengöring.
Vi har mycket kalk och järn i vattnet här. Bra för våra benstommar, blodvärdet och vår hälsa men mindre bra för våra maskinerier: tvättmaskin, kaffebryggare, vattenkokare mm. För att inte tala om all kalkavlagring som blir i dusch och badrum. Järnet som färgar det vita porslinet med ”pissgula” rinningar i toan.
Och mitt gråvita hår får en lätt gul nyans… Jag blir mer blond än grå och jag råkar ÄLSKA mitt gråa hår!


DÅ åker sprayflaskan med ättika fram.
Sprayar i toastolen, låter det stå till nästa besök, tar borsten och vispar runt och då är allt vitt och fint igen. Även kalk på rostfritt. Spraya, låt stå, torka av med fiberduk. Nu ska jag prova ättika i håret och se om det kan ta bort den järngula tonen. Återkommer om resultat på det.

OBS. Ättika lirar inte med marmor och stenskivor som innehåller kalk. Där blir det fläckar. Marmor är väldigt känsligt för allt som innehåller syra. Även citroner. Vilket inte egentligen inte gör det till ett bra val som bänkskiva i köket. Snyggt men opraktisk.

Kalk i maskinerna.
Plättlätt. Häller i ättika och lite vatten (så man kommer till mininivån) i kaffebryggarens vattenbehållare och brygger igenom det. Sedan kör jag ett par omgångar med bara vatten så kaffet slipper smaka ättika.
Lika så med tvätt och diskmaskin. I med 1dl ättika och kör ett program.

Diskbänken och avloppet
Krossade äggskal i diskavloppet rengör rören. Skalen löses sedan upp gradvis och fortsätter rensa rören på väg ner i avloppet.

Behövs det tuffare behandling på diskbänken eller i avloppet
(även spishällen funkar det på)
Häll lite bikarbonat som du blandat med salt i avloppet eller där du behöver skrubba rent. Tillsätt därefter ättika så att det börjar bubbla och fräsa (funkar även utan salt om du inte behöver skrubbet). Var inte orolig, fräsandet är helt vanlig koldioxid. När blandningen har verkat en stund häller du på kokande vatten och låter det bubbla igen. Klart!

OBS. Ättika lirar inte med marmor och stenskivor som innehåller kalk. Där blir det fläckar. Marmor är väldigt känsligt för allt som innehåller syra. Även citroner. Vilket inte egentligen inte gör det till ett bra val som bänkskiva i köket. Snyggt men opraktisk.

Vi målar mycket med Falurödfärg
Tänk, det finns alltid en färgpyts och en pensel vid någon vägg här som behöver kärlek. Träfasad i norrläge får alltid med tiden en grön påväxt, grönalger. Det finns det starka medel, prickbort (för svartalger) och andra medel mot mögel och alger. Vi vill inte bomba naturen med sådant och därmed oss själva med farliga kemikalier som till slut letar sig ner i grundvattnet och förgiftar hela ekosystemet.

Ja jo jag vet att själva ättikan är en kemisk process i sig själv.
"Ättika tillverkas idag genom att alkohol får oxidera så att ättiksyra bildas. Etanolen försvinner allt eftersom ättikan bildas. Möjligen kan det finnas spår av alkohol i ättika, men inga större mängder."

Ättiksyra förekommer naturligt, särskilt i frukt, och ingår även i människans energiomsättning så det är något som redan tillhör ekosystemet och kan hanteras bättre än andra onaturliga starka kemikalier.

SÅ… Fram med Sprayflaskan med ättika! Spraya och borsta med stålborste, så tar du en diskborste, en vattenhink och borstar bort den gröna sörjan. (så sprayar jag lite med ättika efteråt som får torka in där det var som mest påväxt. Syran i ättikan har en konserverande verkan, håller mögel och bakterier borta, ett tag iallafall :-)
Fasaden blir så ren och fin, när den torkat är det bara att måla på.


Läs om tips och trix hos Naturskyddsföreningen också 😊
https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/stada-utan-giftiga-kemikalier
Bli gärna medlem i Naturskyddsföreningen.
https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/medlemskap/
Miljö Lillhuset